REGLER

Banorna
Squash spelas på en bana med 4 väggar med linjer enligt bilden. Alla linjer är röda. Golvet är ljust naturfärgat trä. Väggarna är oftast vita. Dörren är vanligtvis placerad i bakväggen och måste vara helt i plan med väggytan. Numera finns det banor helt eller delvis av plexiglas där de stora mästerskapen spelas. Ofta är banans golv målat i en färg för att bollen ska synas inför TV-publiken.

Linjer
Front-, sid- och bakväggs linjerna begränsar banans yttermått. Om bollen kommer på linjen är den felaktig, utanför banan. Plåten samt röret ovanför på frontväggens nedre del är utanför banan. Man skulle kunna likna det vid andra racketsporters nät.

Bollen
I Sverige finns det vanligtvis två slags bollar märkta med en färgad prick som anger bollens studsförmåga. Den boll som studsar minst är gul, och den andra som studsar mest röd. Röd boll är lättare att spela med. Bollen väger 23g. Den är inte genomgjuten. I början studsar alla bollar dåligt, men efter en stunds inbollning har bollen fått sin “arbetstemperatur” och därmed sin rätta studsförmåga. Vid val av boll är det också viktigt att ta hänsyn till hallens temperatur, kall bana – röd boll och varm bana – gul boll.

Poängräkningen
Räkning: Varje game spelas till 11.  Varje game måste vinnas med 2 poäng.
OBS! Spelaren får poäng på varje boll oberonde om spelaren servade eller ej.

Serven
Rätten att serva avgörs genom att man snurrar en racket. Därefter fortsätter servaren att serva tills han/hon förlorar en bollväxling (rally). Servaren måste serva varannan gång från respektive serveruta. Första serven sker från valfri ruta.

Några viktiga regler
Squash spelas på en bana där båda spelarna är på samma planhalva. Därför är det viktigt att visa hänsyn. Är man det minsta osäker på att man kan träffa motståndaren med racket eller bollen ska man hålla inne slaget och begära let – omspel, vilket i regel innebär att man spelar om bollen.

Let: Grundregeln är att motståndaren är skyldig att lämna fri väg till bollen och ge sin medspelare en rimlig möjlighet att se bollen. I alla situationer där spelarna oavsiktligt går i vägen för varandra eller är osäkra på om bollen är riktig eller ej, spela let – omspel.

Poäng: Om en spelare hindrar sin motståndare från att slå en normal sving, nå fram till och spela bollen direkt mot frontväggen, eller att slå ett vinnande slag skall det dömas poäng till den hindrade spelaren. Observera att regeln säger att spelare är skyldig att “göra sitt yttersta för att inte hindra sin motspelare.

Klädsel
Klädseln består av t-tröja och shorts eller kjol. Plaggen bör helst vara ljusa. Beträffande skorna måste sulorna vara ljusa för att ej färga av sig på golvet.

Racket
Dagens racketar är tillverkade i olika blandningar av specialmaterial, t.ex. kolfiber och glasfiber. Handtaget är ofta klätt med syntetmaterial. Strängarna är också av syntet. Racket finns ofta att hyra.

Skyddglasögon
Numera är det mer vanligt att man även spelar med glasögon som skyddar mot bollar och för de yngre spelarna så är detta ett krav.